Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Χρώματα και φακοί

   Επειδή τα γυαλιά ηλίου δεν τα φοράμε μόνο το καλοκαίρι, και πολλές φορές βελτιώνουν την όρασή μας αναλόγως τις συνθήκες της ηλιοφάνειας, παραθέτω παρακάτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το κάθε χρώμα.
  



  • ΓΚΡΙ ΑΠΟΧΡΩΣΗ : 15 % μετάδοση του φωτός . Η απόχρωση προσφέρει  αληθινή αίσθηση χρωμάτων. Συνιστάται για έντονο ήλιο.
  • ΚΑΦΕ ΑΠΟΧΡΩΣΗ : 18 % μετάδοση του φωτός , αυτή η απόχρωση προσφέρει αυξημένη οξύτητα , ανάλυση και αντίθεση και δεν μεταβάλλει δραματικά την αντίληψη των χρωμάτων . Συνιστάται  γενικά για φωτεινές συνθήκες ηλιοφάνειας. 
  • ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ : 88 % μετάδοση του φωτός . Αυτή η απόχρωση φιλτράρει ένα μεγάλο μέρος του μπλε φωτός από το φάσμα και προσφέρει οξύτητα , αντίθεση και ευκρίνεια. Λόγω της μεγάλης διαπερατότητας του φωτός ο φακός δεν συνιστάται για μεσαίες και φωτεινές συνθήκες ηλιοφάνειας. Συνιστάται για συνθήκες χαμηλού φωτισμού και μεταβλητές συνθήκες φωτισμού . 
  • ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΑΠΟΧΡΩΣΗ : 64 % μετάδοση του φωτός . Η απόχρωση αυτή είναι πιο ήπια από την  κίτρινη απόχρωση , κάνοντας συγχρόνως αποτελεσματική την εξάλειψη του  μπλε φωτός από το φάσμα για να παρέχουν εξαιρετική οξύτητα , αντίθεση και ευκρίνεια. Συνιστάται για μεταβλητές συνθήκες φωτισμού .  
  • ΡΟΖΕ ΑΠΟΧΡΩΣΗ : 28 % μετάδοση του φωτός . Αυτός ο φακός προσφέρει εξαιρετική οξύτητα , αντίθεση και ευκρίνεια. Συνιστάται για  μεταβλητές συνθήκες φωτισμού . 
  •  ΧΑΛΚΙΝΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ : 27 % μετάδοση του φωτός . Η απόχρωση του φακού ευκολοφόρετη και ήπια  για τα μάτια και προσφέρει εξαιρετική οξύτητα , αντίθεση και ευκρίνεια, ενώ διατηρεί εξαιρετικά την αντίληψη των χρωμάτων . Συνιστάται για  γενικές συνθήκες φωτισμού και ορισμένες μεταβλητές συνθήκες φωτισμού ανάλογα με μετάδοση του φωτός .

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Γιατί Vintage ;



                                                    
 
Μάσκα Versace '80



   Κάποτε, προτιμούσαμε γυαλιά  καινούρια κυρίως για δύο κύριους λόγους, πρώτον γιατί ήταν μοδάτα και δεύτερον γιατί θα υπήρχαν ανταλλακτικά σε περίπτωση που μας πάθει τίποτα.  Φυσικά κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει ότι τα προτιμούμε και για τα καινούρια υλικά που σίγουρα έχουν να μας δώσουν…
    Απαντώ γρήγορα : Μόδα- Vintage και πάλι Vintage. Όλοι οι καλλιτέχνες για τις ιδιαίτερες εμφανίσεις τους προτιμούν γυαλιά σπάνια και δυσεύρετα  μοντέλα (Lady Gaga, …). Όλες οι εταιρίες έχουν ανοίξει την κασέλα και επανακυκλοφορούν παλιά μοντέλα για καινούρια.
    Στο ζήτημα των ανταλλακτικών δεν έχω και πολλά να πω η Luxottica με τα Ray Ban τα λέει όλα. Ένα γυαλί Ray Ban κάνει 100 ευρώ ένα ζευγάρι βραχίονες  50,00 ευρώ και 50,00 ευρώ φυσικά ένα ζευγάρι φακοί  που γράφουν RayBan  και που φυσικά έχουν και ημερομηνία λήξης γιατί θα σου ξεφλουδίσουν . Το παραπάνω παράδειγμα με πάει άμεσα στα καινούρια υλικά. Ναι, τα καινούρια υλικά έχουν ημερομηνία λήξης αυτό το παραπάνω δίνουν οι μεγάλες εταιρίες , ευπαθή υλικά για να το πετάξουμε μέχρι που θα βγει το επόμενο μοντέλο.
     Αν λοιπόν με ρωτάτε υπάρχουν καλά γυαλιά? Φυσικά και υπάρχουν , θα πάτε πίσω στον χρόνο στην δεκαετία του ’70, του ’80, του ’90 που οι κατασκευαστές προσπαθούσαν να βρουν ανθεκτικά υλικά για τα γυαλιά που τα φορούσε ο τότε καταναλωτής, ο οποίος έψαχνε γυαλιά που θα του κρατούσαν όσο πιο πολλά χρόνια ήταν δυνατό. Τότε ο καταναλωτής είχε την δύναμη και του έδιναν ότι ζητούσε. Μετά οι εταιρίες αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει αυτός που πληρώνει γιατί είχαν την δύναμη μέσω της  «διαφήμισης» να τον «παραμυθιάσουν». Φυσικά θα βρείτε μια τεράστια γκάμα από σχέδια και μοντέλα, που εκτός του γεγονότος ότι δεν θα τα φοράνε όλοι, είναι σχέδια, που οι σημερινές εταιρίες που κατασκευάζουν και σχεδιάζουν γυαλιά, «προσκυνούν» και τιμούν με την επανακυκλοφορία τους.
Cazal '80