Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες



Το μάτι μας είναι  ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματός μας. Ανά πάσα στιγμή , αλλεργιογόνα σωματίδια μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα μάτια μας προκαλώντας ερεθισμό και κοκκίνισμα. Ιδιαίτερα την άνοιξη ή το καλοκαίρι οι αλλεργίες είναι σε έξαρση, γιατί υπάρχει στον αέρα γύρη , σκόνη και εμείς λόγω του καλού καιρού δεν προφυλασσόμαστε όπως τον χειμώνα.
 Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα, είναι:  η γύρη, η σκόνη, οι τρίχες των ζώων , και φυσικά κάποια φάρμακα.
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή πάνω στην εξωτερική μεμβράνη του οφθαλμού αλλά και του βλεφάρου, που προκαλείται από μόλυνση αλλά και από αλλεργία. Την προέλευσή της δεν μπορούμε να την ξέρουμε από την αρχή, αλλά συνήθως όταν υπάρχει αλλεργία, η φλεγμονή είναι και στα δύο μάτια ταυτόχρονα, ενώ όταν υπάρχουν ιογενής ή άλλες αλλεργίες, προσβάλετε πρώτα το ένα μάτι και μετά το άλλο.
Συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι το κοκκίνισμα ,η φαγούρα, τα δάκρυα και το οίδημα των βλεφάρων. Τα συμπτώματα της μολυσματικής επιπεφυκίτιδας είναι, φωτοφοβία, εκκρίσεις βλεννοπυώδεις στην επιφάνεια του ματιού, κολλημένα βλέφαρα το πρωί.
Θεραπεία
Αν κάποιος έχει αλλεργία, φυσικά θα πρέπει να εντοπίσει και να αποφεύγει τους αλλεργιογόνους παράγοντες. Υπάρχουν φάρμακα που κατευνάζουν τα συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να εξαλείψουμε και το αίτιο.
Οι πιο απλές σταγόνες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα τεχνητά δάκρυα, τα οποία ξεπλένουν και απομακρύνουν τα αλλεργιογόνα αλλά ενυδατώνουν την επιφάνεια του ματιού που είναι ερεθισμένη και μειώνουν την ερυθρότητα. Από κει και πέρα υπάρχουν αντισταμινικά φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα, και τέλος τα κορτυζονούχα στα οποία  η χρήση πρέπει να είναι αυστηρά ελεγχόμενη από τον γιατρό , γιατί μια αλόγιστη χρήση κρύβει κινδύνους για το μάτι.
Σε κάθε περίπτωση τώρα που ανοίγει ο καιρός θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον αέρα και όσο μπορούμε να φοράμε τα γυαλιά του ήλιου. Τα μεγάλα γυαλιά, εκτός του ότι μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύουν από τον αέρα και την σκόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε, δεν χρειάζεται να είστε μέλη...