Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αμβλυωπία


Πολλοί άνθρωποι και στην Ελλάδα, πάσχουν από αυτό που λέμε «τεμπέλικο μάτι». Ο βασικός λόγος  είναι όταν το ένα μάτι χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο λιγότερο από το άλλο. Στις περιπτώσεις στραβισμού όπου κάποιος βλέπει «διπλά», ο εγκέφαλος μαθαίνει να «σβήνει» , να απορρίπτει τη μία εικόνα. Εάν τα δύο μάτια έχουν πολύ διαφορετική διόρθωση , επίσης μπορεί να δημιουργήσει τεμπέλικο μάτι.
Για πολλά χρόνια, πίστευαν ότι αμβλυωπία ή "τεμπέλικο μάτι", ήταν μια μόνιμη κατάσταση, αν δεν είχε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί πριν από την ηλικία των έξι ετών. Πολλοί οπτομέτρες  δεν το δέχονται πια αυτό. Πιστεύουν ότι ακόμα και ενήλικες μπορούν να βελτιώσουν την όρασή τους μέσω ειδικών θεραπειών.
Η Αμερικανική Ένωση  Οπτομετρίας, συμφωνεί ότι οι νεότερες έρευνες μας δίχνουν ότι ακόμη και μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να αντιμετωπίσουν την αμβλυωπία. Η ηλικία των 6 χρόνων είναι αυθαίρετη. Φυσικά, όσο η ηλικία του ασθενούς ανεβαίνει τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αντιμετώπιση.
Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με τον βαθμό πάθησης, την ηλικία των ασθενών αλλά και τον γιατρό. Τα μικρά παιδιά έχουν συχνά το «δυνατό» μάτι καλυμμένο για αρκετές ώρες της ημέρας ώστε να υποχρεώνονται να βλέπουν με το αδύναμο, εκτελώντας ασκήσεις όπως γράψιμο, ζωγράφισμα  κ.α
Η θεραπεία  , που θα απασχολήσει τον ασθενή αρκετές φορές την εβδομάδα, στο γραφείο του γιατρού ή στο σπίτι, θα διορθώσει το τεμπέλικο μάτι. Σε πολύ μικρά παιδιά μπορούμε να δούμε βελτίωση ακόμα και σε έναν με δύο μήνες. Μεγαλύτερα παιδιά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, από μερικόυς μήνες ή και έναν χρόνο.
Βασικά , με τους ενήλικες η διαδικασία είναι ίδια. Βέβαια οι ενήλικες μπορεί και να μην φορούν κάλυμμα ή να φορούν για πολύ λίγες ώρες την ημέρα, ή όταν  εξασκούνται Π.χ  μια εξάσκηση είναι να βάψει ο ασθενής τα όμικρον «Ο» στο κείμενο μιας εφημερίδας. Οι ασθενείς κάνουν ασκήσεις με στόχο να βελτιώσουν την εστίαση, την παρακολούθηση του κειμένου αλλά και την αίσθηση του χώρου.
Πολλές φορές μετά την θεραπεία, το 50% των ασθενών  παιδιά και ενήλικες βελτιώνουν την επίδοση του τεμπέλικου ματιού και έτσι φτάνουμε να εξισώνουμε την όραση και στα δυο μάτια. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, μόνο όταν  και το αρχικό πρόβλημα που προκάλεσε την αμβλυωπία έχει διορθωθεί. Φυσικά χρειάζεται τακτική παρακολούθηση, ώστε το μάτι να μην το αφήνουμε να αποδυναμώνεται.

1 σχόλιο:

  1. για σας, θα ηθελα να σας ρωτησω απο που μπορω να αγορασω αυτο το eye patch που φορει το παιδακι στην φωτογραφια.
    εχουμε αγορασει διαφορα τα οποια δεν ειναι βολικα και αυτο μου φαινεται πολυ καλυτερο...
    σας ευχαριστω

    κουλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε, δεν χρειάζεται να είστε μέλη...