Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Τύφλωση Προσώπου




Ένας οπτικός στην Σκοτία ανέπτυξε  την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για την Τύφλωση- Προσώπου

Τύφλωση  προσώπου,  είναι μία διαταραχή  που πρωτοεμφανίστηκε περίπου στην δεκαετία του ΄70 κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα, γι’ αυτό αλλιώς  ονομάζεται και «προσωπαγνωσία».  Η ασθένεια έχει να κάνει περισσότερο με τον εγκέφαλο παρά με το μάτι σαν όργανο αυτό καθαυτό.  Ένας στους  40 πάσχει από αυτήν την ασθένεια και είναι πολύ συχνή ανάμεσα σε αυτιστικά άτομα . Βέβαια μπορεί να συμβεί και μετά από εγκεφαλικό τραύμα.
Μιλώντας για τη θεραπεία, είπε: "Αυτό είναι μια πραγματική επανάσταση και θα αλλάξει  τη ζωή για τα άτομα με προσωπαγνωσία.
"Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει κάποιος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε - απλώς τεχνικές και στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.
            «Κάποιοι  άνθρωποι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν κάποιον από τον τρόπο που περπατάει ή από τον ήχο της φωνή του, αλλά η προοπτική ότι πρέπει να γνωρίζουν συνέχεια καινούριους ανθρώπους και να τους αναγνωρίζουν, είναι αγχωτικό.
Alan Mandelson ασθενής: « Μου έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση  και  με βοήθησε να διευρύνω την κοινωνικότητά  μου.
Βλέποντας λοιπόν μέσα από ορισμένα χρωματικά φίλτρα, ο εγκέφαλος μπόρεσε να «δει» όλες τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να θυμάται το πρόσωπο.


Χρωματιστοί φακοί

Οι ασθενείς  φορούν χρωματιστούς ανάλογα με την κατάστασή τους. Δεν υπάρχει ένα χρώμα για όλους.
     Isabelle Thorald, η οποία έχει πραγματοποιήσει τη θεραπεία, δήλωσε: «Όταν έβαλα τα γυαλιά, τα πάντα φαίνονταν εκατό φορές καλύτερα.

"Ξέρω ότι ο κόσμος αστειεύεται όταν λέει ότι τα φαίνονται πιο όμορφα μέσα από τα ροζ-γυαλιά μου, αλλά για μένα είναι κυριολεξία.
"Μπόρεσα να δω ένα ολόκληρο πρόσωπο, όταν έβαλα τα γυαλιά μου."

Ian Jordan-έχει κληθεί να περιγράψει τη θεραπεία του στο Treating Autism 7th Biomedical Conference and Exhibition in London.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε, δεν χρειάζεται να είστε μέλη...